PFAS, GenX, C8
PFAS, GenX, C8
De giftige PFAS, chemische stoffen blijken al veel sneller schadelijk dan tot nu toe gedacht. Ze hebben een negatief effect op het menselijk immuunsysteem. PFAS hopen zich voorts op in moedermelk, waardoor kleine kinderen meer risico lopen. Op diverse plekken in Nederland worden deze stoffen in ons drinkwater gevonden. In 2018 heeft de EFSA de norm vanwege dit inzicht verzwaard met een factor 15, omdat de schadelijke effecten groter zijn dan gedacht.
Eind 2020 kwam de Europese voedsel- en veiligheidsautoriteit (EFSA) opnieuw met nieuws. PFAS, de chemische stoffen zijn al gevaarlijk bij lagere waarden dan gedacht. Dit keer neemt in tegenstelling tot in 2018 het RIVM de conclusie over.
Er wordt hiermee erkend dat er meer mensen in Nederland mogelijk risico lopen door te hoge blootstelling. De effecten variëren van stof tot stof, waarbij de belangrijkste risico's een aantasting van het immuunsysteem, verstoring van hormoonhuishouding, teelbalkanker en hoger cholesterol gehalte zijn. Het grote probleem is dat deze stoffen zich opstapelen in het lichaam.
Door de normverzwaring geldt dat drinkwater nu nog maar maximaal 10 nanogram per stof mag bevatten, in plaats van 150 nanogram per liter. Uit onze meting in Papendrecht kwamen al waarden van 20 nanogram van GenX en 10 nanogram per liter van C8. Volgens metingen in het drinkwater van Ridderkerk lagen deze waarden nog hoger.
PFAS in moedermelk
De groepen die het meest zijn blootgesteld aan de gevaarlijke stoffen, zijn volgens de experts van de EFSA peuters en ‘andere kinderen’. ‘Blootstelling tijdens de zwangerschap en borstvoeding leveren de belangrijkste bijdrage aan de PFAS-waarden van zuigelingen,’ aldus de voedselveiligheidsautoriteit. Dat gebeurt gelukkig minder en minder met de bekendste stoffen, omdat die vaak al verboden zijn, maar er komen steeds nieuwe PFAS in productie. Uit een recente studie naar PFAS in moedermelk in Environmental Science blijkt dat ook deze nieuwere soorten PFAS niet onderschat mogen worden: ook die worden al in moedermelk gevonden.
Ook is de norm van de hoeveelheid die we wekelijks mogen binnenkrijgen verzwaard naar 4,5 nanogram per kg lichaamsgewicht. Met name voor baby’s en kinderen is dit zorgelijk. Als we kijken naar Papendrecht waar in een liter water in totaal 30 nanogram van GenX en C8 bij elkaar zit, dan resulteert het drinken van 1 liter water per dag in een belasting van een kind 10 kg als volgt: 30 nanogram / 10 kg * 7 dagen = 21 nanogram, hetgeen een forse overschrijding is van de norm. Onze conclusie is dat je zelf moet zorgen dat jouw kinderen niet worden blootgesteld aan deze stoffen. Zeker omdat alles bij hen in ontwikkeling is.
Met een Aquapeak waterzuiveringssysteem zuiver je deze ongewenste stoffen zelf uit je drinkwater. Dit is aangetoond in onderzoek dat uitgevoerd is in het toxologisch centrum VU Amsterdam.
bronnen:
Sys, M, (2020, 1 februari) Glaasje teflon tappen: PFAS duiken op in onze drinkwaterbronnen
Sys, M. (2021, 27 januari). PFAS hebben effect op immuunsysteem, veilige waarden aangescherpt. www.ftm.nl.
Boer, J, (2019, 10 februari) laboratorium test uitgevoerd door taxologisch centrum
Stop GenX en C8
dark waters
Film ‘Dark Waters’ laat zien dat DuPont willens en wetens mens en milieu vergiftigde in de Verenigde Staten. Chemours (voorheen Dupont) heeft ook in Nederland veel giftige stoffen geloods, terwijl zij op de hoogte waren van de gevolgen.